Floresan lamba

September 6, 2024

Floresan lamba her gemi için gerekli bir ekipman türüdür.

Floresan aydınlatmalar, güverte, atölyeler, üretim tesisleri, geçitler, tünellerin yanı sıra ev ve hizmet alanlarının aydınlatılmasında kullanılır. Floresan lambaların, akkor lambalara kıyasla en büyük avantajı, daha az enerji tüketimi ile daha fazla ışık akısı sağlamalarıdır. Ayrıca, neredeyse tüm aydınlatma modelleri acil durum ampul yuvası ile donatılabilir. Ancak, avantajlarının yanında dezavantajları da bulunuyor. Floresan lambalar daha büyük boyutludur, daha karmaşık bir yapıya sahiptir ve lambaların kendileri daha hassas bir kullanım gerektirir. Üstelik, bu lambaların bertaraf edilmesi de ek zorluklar yaratır. Buna rağmen, floresan aydınlatmalar, güvenilirlikleri, verimlilikleri ve daha yüksek ışık verimi nedeniyle (akkor lambalara kıyasla) büyük talep görmektedir. Floresan aydınlatmalar, farklı ihtiyaçlara uygun çeşitli tasarımlara da sahiptir.

Aydınlatma seçimi yaparken, aydınlatmanın kullanılacağı alanın özelliklerini bilmek önemlidir, çünkü tüm ekipmanlar farklı toz ve su koruma derecelerine sahiptir. Aşağıda, aydınlatma armatürlerinde en sık karşılaşılan birkaç koruma derecesi (IP) verilmiştir:

- IP20: Kuru ve ısıtılmış ortamda kullanılmak üzere.  
- IP21/IP22: Isıtılmayan ortamda kullanılmak üzere.  
- IP23: Isıtılmayan ortamda veya dış mekanlarda tente altında kullanılmak üzere.  
- IP43/IP44: Dış mekan aydınlatması için, aydınlatma yapısı küçük katı parçaların, yağmur damlalarının ve sıçramaların içeri girmesini engelleyecek şekilde korunmuştur.  
- IP50: Tozlu ortamlarda kullanılmak üzere.  
- IP54: Nemli ortamlarda sıçramalara karşı koruma sağlayan aydınlatmalar için.  
- IP55: Yüksek nem oranına sahip ortamlarda su jetlerine karşı korumalı aydınlatmalar için.  
- IP60: IP50'ye benzer ancak toza karşı daha korumalı yapıdadır.  
- IP65/IP66: Tozlu ve nemli ortamlarda su jetlerine karşı korumalı aydınlatmalar için.  
- IP67/IP68: Tozlu ortamlarda kullanılan, suya daldırmaya dayanıklı yapıya sahip aydınlatmalar için.

Aydınlatma seçerken dikkate alınması gereken bir diğer kriter de montaj şeklidir. Montaj şekline göre aydınlatma türleri şunlardır:

- Askılı/tavana monte aydınlatmalar;  
- Duvara monte aydınlatmalar;  
- Gömme aydınlatmalar;  
- Masa üstü aydınlatmalar.

Gemilerde kullanılan aydınlatmalar, ayrıca gövde malzemesine göre de farklılık gösterebilir. Aydınlatmanın gövde malzemesi, aydınlatmanın kullanım özelliklerini etkiler. Yaygın olarak kullanılan gövde malzemeleri şunlardır:

- Plastik;  
- Çelik;  
- Paslanmaz çelik;  
- Alüminyum;  
- Pirinç.

Üretim tesisleri için aydınlatmalar
ZYC28-2E ve ZYC48-2E aydınlatmaları, IP67 koruma derecesine sahip olup, yüksek atmosferik etkiye (su sıçramaları, buharlar, yüksek nem oranı) dayanıklı olacak şekilde tasarlanmıştır. Aydınlatma gövdesi çelikten yapılmış ve polyester emaye ile kaplanmıştır, difüzör ise şeffaf polikarbonattan yapılmıştır. Yansıtıcı, emaye kaplı galvanizli çelikten imal edilmiştir. Kablo girişini sağlayan contalar, aydınlatmanın uç kısımlarında yer almaktadır. Çoğu modelin aksine, dış montaj kelepçeleri yoktur - montaj delikleri gövdede bulunmaktadır. Aydınlatmanın merkezi kısmında, acil durum lambasının bağlanması için B15d tipi bir soket bulunmaktadır. Aydınlatmanın başlatma ve kontrol cihazı, geleneksel şok indüktör tipi olup, lambaların soketleri G13 tipindedir.

Diğer makaleler

Другие новости

Sorunuzu sorun

İhtiyacınız olan ürünü bulamadıysanız veya zorluk yaşıyorsanız, sorularınızı buradan iletebilirsiniz. Deneyimli ekibimiz, size en kısa sürede geri dönüş yapacaktır.

Bir soru sorun

Заказать обратный звонок